Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
Δικαστής -πρόεδρος Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας-καταγγέλλεται ότι «εκθείασε» από έδρας τη διαδικασία των πλειστηριασμών όπου κόσμος και κοσμάκης χάνει την περιουσία του, πολλές φορές κάτω από περίεργες συνθήκες και για λίγες χιλιάδες ευρώ!
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου δικάζεται μια 75χρονη γυναίκα επειδή όταν έχασε, για... 1.200 ευρώ, δωδεκάμισι στρέμματα γης στο Αλεποχώρι, που πλειστηριάστηκαν αντί... 18.000 ευρώ, κατήγγειλε τις διαδικασίες και μηνύθηκε για ψευδείς ισχυρισμούς από τη συμβολαιογράφο, φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι «δεν έχει πάει σε πλειστηριασμούς αλλά αν είχε χρήματα θα μπορούσε να πάει». Κι ακόμη, ότι «δεν είναι κακό», «δεν ξέρει γιατί άλλαξε η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς», ότι «δεν ενδιαφέρει τι γίνεται στην κοινωνία» και ότι «η κατηγορούμενη δεν έχει να κερδίσει τίποτε από αυτή τη διαδικασία».
Γι' αυτά τα σχόλια που φέρεται να ειπώθηκαν από τη δικαστή και για άλλα πολλά τα οποία καταγγέλλεται ότι διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης, υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα περί μαγνητοφώνησης της διαδικασίας.
«Ως ύστατο μέσο -όπως αναφέρει η συνήγορος- προστασίας των δικαιωμάτων τόσο της εντολέως μου όσο και εμού και προς ακριβή αποτύπωση όλων όσα διαδραματίζονται στο ακροατήριο, για τα οποία τόσο εγώ όσο και η εντολέας μου επιφυλασσόμαστε παντός δικαιώματός μας».
Στο έγγραφο αίτημα που η έδρα απέρριψε ομόφωνα γίνεται λόγος για «αδιανόητο τρόπο διεξαγωγής της δίκης και διεύθυνσης της διαδικασίας που περιλαμβάνει και ενθαρρύνει προσωπικές επιθέσεις σε εμένα ως συνήγορο υπεράσπισης και φτάνει μέχρι τη διατύπωση οξύτατων εκφράσεων και χαρακτηρισμών εκ μέρους της προέδρου του δικαστηρίου».
Η συνήγορος, που αιτήθηκε ως μέσο προστασίας της ίδιας αλλά και της κατηγορουμένης τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών, αναφέρει -μεταξύ άλλων- για την πρόεδρο του δικαστηρίου ότι:
Παρεκτροπές
* «Μειδιά σε προσβολές μαρτύρων», «δεν τους ανακαλεί στην τάξη όταν απευθύνουν προσωπικές προσβολές», «τους επιτρέπει διαρκείς εκτροπές».
«Σε μία δικάσιμο -αναφέρεται στην αίτηση- επετράπη σε μάρτυρα να απευθύνει μύδρους στη Δικαιοσύνη (την οποία αποκάλεσε "κοράκια") και να κουνά το δάχτυλο διεκδικώντας το δικαίωμα να λέει ότι για τη δική του συστηματική συμμετοχή σε πλειστηριασμούς ευθύνεται η συνήγορος υπεράσπισης αλλά και συνολικά η Δικαιοσύνη».
* «Με τον τρόπο διεύθυνσης της διαδικασίας -καταγγέλλει η συνήγορος- ενθαρρύνονται οι μάρτυρες να συνεννοούνται μεταξύ τους και με την πολιτικώς ενάγουσα, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται ευθέως ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας».
Ενώ διαμαρτύρεται και για την επίδειξη «δυσφορίας» από την έδρα λόγω της άσκησης δικαιωμάτων εκ μέρους της κατηγορουμένης «της οποίας η παραπομπή σε δίκη είναι άκυρη, αφού στο πλαίσιο της προδικασίας δεν κλήθηκε ούτε σε παροχή εξηγήσεων ούτε σε απολογία».